End of an era, dawn of another?

In ultima zi, studentii din A&C (de fapt, doar din Calculatoare) s-au adunat sa planga impreuna pentru ca facultatea a decis sa desfiinteze un site util (creat si mentinut de catre Andrei) unde erau publicate diverse materiale de la materiile din facultate: slide-uri de la cursuri, subiecte de examen, subiecte de admitere, notite ale studentilor, etc.

Haideti sa discutam lucrurile pe rand si, in masura in care reusesc, un pic logic.

Prima parte: nimeni nu a desfiintat site-ul
Ca sa intelegem cum stau lucrurile, site-ul respectiv nu a fost desfiintat de catre facultate, in schimb s-a descoperit ca acest site era gazduit pe un server din facultate si s-a decis ca acest lucru este cel putin ciudat, daca nu anormal. Asadar, site-ul a fost facut inaccesibil (cel mai probabil din serverul web) catre public de pe acel server al facultatii pana la luarea unei alte decizii. Asadar, prima concluzie este ca site-ul exista, domeniul exista, materialele exista, deci toata lumea se plange cam de pomana (sau cel mult pentru un pic de mediatizare). Tot ceea ce trebuie facut este ca site-ul sa fie mutat pe un alt server si totul revine la normal. 

Partea a doua: site-ul folosea unele materiale realizate de catre alte persoane, fara a le cere acordul
De ce a decis facultatea sa nu mai permita site-ului respectiv sa functioneze pe serverele sale? Raspunsul este simplu: pentru ca acesta reproducea materiale de la diverse cursuri, care au fost realizate de catre alte persoane (profesori, asistenti, alte prezentari, etc.) fara a le cere acordul pentru republicarea materialelor. Iar acest lucru se numeste copiat, furt intelectual si nu poate fi acceptat (cel putin de catre facultate). In orice tara normala din aceasta lume, materialele realizate de catre un profesor sunt considerate proprietatea intelectuala a acestuia, iar unele tari si universitati merg pana acolo incat considera si notitele de curs in aceeasi situatie (vezi multe alte stiri similare). Am vazut studenti revoltati de catre aceste aspecte, ceea ce este de inteles poate pentru o parte dintre studentii care prefera calea simpla. Dar am vazut si studenti foarte buni, dintre cei care vor sa pedepseasca copiatul in facultate, care sunt revoltati ca materialele de la curs ar fi sub incidenta copyright-ului si ca nu este corect sa le copiezi pur si simplu. Acest lucru mi se pare deja cam ciudat. Mai mult, poate ar trebui sa stiti ca in tarile serioase inclusiv subiectele de la un examen sunt considerate creatia (chiar daca sunt adunate din mai multe surse sau folosesc intrebari clasice) profesorului si sunt protejate de legea drepturilor de autor.

Evident ca exista multe alte site-uri care prezinta materiale de curs, laborator sau subiecte de examen fara a respecta legile sau normele in vigoare. Insa acestea nu sunt facute publice de pe un IP al UPB si, mai mult, incalca legea drepturilor de autor (nu stiu daca si pe cea romaneasca).

Tot aici, ar trebui avut in vedere ca in multe universitati exista si regulamente de etica si comportament care nu permit republicarea materialelor de curs, laborator, etc. decat cu acordul facultatii sau al profesorului. Daca acest lucru nu este respectat, atunci studentul nu respecta regulamentul si poate studia la alta universitate.

Partea a treia: crearea unui portal al studentilor unde sa poata fi publicate materiale despre cursuri
Am incercat sa vorbesc cu Andrei despre posibilitatea ca facultatea sa preia materialele adunate de el de-a lungul timpului pentru a fi publicate pe un subdomeniu oficial al facultatii care sa functioneze recunoscut de catre facultate si organizat/intretinut de catre studenti, care sa aiba niste reguli clare si sa se dezvolte de la sine in perioada urmatoare. Mi s-a raspuns ceva ciudat si ambiguu, cu inflexiuni intre neincrederea in facultate de a face asa ceva si lipsa de dorinta de a publica anumite tipuri de documente. Mai mult, am inteles de fapt nu ar dori sa ofere materialele respective nici macar sa incercam o astfel de idee, cu sansele sale mici de succes.

Iar aici ceva mi se pare ciudat: tu ai un site unde publici materiale care sunt ale membrilor facultatii sau ale fostilor/actualilor studenti, pe un domeniu gazduit pe serverele facultatii, dar nu vrei sa dai aceste informatii si facultatii sa le foloseasca si sa le organizeze asa cum doreste (daca chiar doreste)?

Concluzie
andrei.clubcisco.ro inca exista, trebuie doar mutat pe un alt server si schimbate intrarile dns de la rotld.

Intrebarea este daca nu cumva este momentul sa incercam sa intram in normalitate si sa le explicam profesorilor ca toate aceste lucruri (cursuri, subiecte de examen, etc.) exista deja undeva pe net, ca s-a chinuit un Andrei sa le adune ani de zile si ca studentii oricum vor face acest lucru in continuare si materialele vor exista in continuare.  

Iar ca pasul normal ar fi sa le facem publice pe un subdomeniu al facultatii, unde studentii sa aiba acces cu contul de pe cs.curs.pub.ro pentru a le edita si oricine sa le poate vizualiza. Desigur, ca aceasta cale nu este simpla, este mai dificila, dar si cea care asigura un viitor normal pentru ideea lui Andrei. Vor exista regulamente, vor exista profesori care nu vor fi de acord la inceput, dar eu cred sincer ca acesta ar trebui sa fie viitorul.

Si sunt convins ca veti gasi si sprijin, atat intre studenti care sa lucreze la o astfel de platforma, cat si intre profesori care sa promoveze ideea mai departe.

Any end of an era, might be the dawn of another. 

8 responses to “End of an era, dawn of another?

  1. Mersi de replică. Într-adevăr, sunt motive bune astea de aici. Dar, există o victimă colaterală în acele resurse compilate de studenți cu care mi-am început eu articolul 😉

    Nu înțeleg de ce Andrei nu a vrut să se formalizeze procesul. Ar fi fost un pas în față și s-ar fi rezolvat rapid problema, fără atât de mult tam-tam.

  2. Ok, câteva lămuriri adiționale. Domeniul clubcisco.ro este luat de mine personal în urmă cu aproximativ 7 ani (2006) și “donat” în scopuri de socializare online Academiei Cisco. Scopul acelui domeniu a fost crearea unui forum/portal de socializare pentru instructorii din Academia Cisco și studenții/potențialii studenți ai Academiei (majoritatea studenți în UPB). Andrei era în acea perioadă instructor în Academie și a fost unul din oamenii cu o prezența online (blog). Am considerat că ar aduce un plus de valoarea academiei dacă ar scrie de pe un domeniu oarecum asociat cu noi (și nu a fost singurul care a avut o prezența online de pe un astfel de subdomeniu).
    Am menționat asta ca să explic legătura dintre domeniu-facultate-Andrei.

    Acum aș vrea să dezbat 2 idei pe care le-am văzut menționate în discuțiile de pe marginea acestui subiect :

    1. Gravitatea faptului că site-ul era găzduit pe o adresă ip din facultate.
    Cred că-mi scapă mie ceva aici însă nu văd ce ar fi atât de grav în faptul că un (fost) coleg din facultate a avut o inițiativă de a centraliza astfel de resurse pe o mașină virtuală din facultate. De ce este mai puțin grav atunci când astfel de resurse sunt centralizate pe site-uri care nu au nici o legătură cu facultatea (și care vor continua să existe indiferent de ce s-a întâmplat cu site-ul lui Andrei) ?
    Și aici fac introducerea celei de-a doua idei, “infracțiunea” de-a aduna materialele de curs utile studenților.
    2. Vorbim despre un site care există de cel puțin 7 ani. Din câte știu Andrei adunase resurse încâ din anul I, deci dinainte de a avea site-ul găzduit pe un ip din facultate. Și vorbim de o perioadă în care nu exista absolut nici o curs pus online. Ar trebui să știu, resursele online ale facultății din perioada respectivă erau răspândite pe cele 2 servere existente în acel moment în “data-center-ul” facultății. Mai existau câteva servere aflate prin birouri dar de multe ori acolo erau găzduite și materiale din surse “externe” (documentații în limba engleză, etc… ).
    Andrei a avut o inițiativă pe care ar fi trebuit s-o aibe chiar facultatea încă de atunci. Și nu numai că nu a avut-o dar nu există nici acum, la 7 ani distanță (cel puțin nu atât de bine organizat și de centralizat). Au fost câteva generații de studenți care au folosit acele resurse pentru că NU au existat în altă parte. Și nu mai trăiau nici în vremurile în care xerox-ul era singura salvare. Asta ar trebui să fie o lecție pe viitor. O lecție despre cum un grup de oameni inteligenți (studenții de la ACS) puși într-o situație neplăcută vor găsi o metodă de rezolvare cu mijloacele pe care le au la îndemână.

    Personal consider că facultatea a pierdut o oportunitate excelentă de promovare prin modul în care a fost ridicată problema. În loc să vină în întâmpinarea problemei și să-i propună lui Andrei preluarea site-ului și aducerea lui sub umbrela oficială a facultății, a ales o altă cale. Și din păcate studenții vor fi cei care vor pierde. Doar temporar pentru că așa cum Andrei a avut inițiativa asta în urmă cu atâția ani, acum va prelua altcineva modelul și materialele vor fi puse din nou undeva online. Însă de data asta nu va mai fi atât de ușor de oprit accesul la informație.

  3. Andrei Ciorba

    Andrei a fost de acord sa contribuie la un astfel de proiect, daca va fi formalizat.

    Totusi, Andrei si-a exprimat pesimismul in legatura cu buna functionare a unui astfel de sistem supus cenzurii in conditiile in care masura luata pentru problemele curente a fost oprirea completa a site-ului fara a fi macar avertizat sau consultat, nu doar eliminarea anumitor materiale considerate problematice.

    Deci hai sa formalizam initiativa aceasta si sa o vedem dobandind popularitate.

  4. Mie mi se pare foarte greșită închiderea acestui site. Este un abuz de putere care, vorba voastră, e directat complet în direcția greșită. Aș putea să mă leg de câteva cazuri pe care le știu când studenți s-au oferit să ajute facultate GRATUIT prin metode similare și au fost refuzați fără niciun motiv “oficial”.
    Dar, dacă chiar trebuie făcute astfel de ambiții, am văzut la ROTLD că domeniul clubciso.ro este încă deținut de o persoană fizică. Deci probabil că tot Radu deține datele.
    @Radu, ai putea probabil să le faci un duș rece punând tot clubcisco.ro pe butuci până se iau măsuri. Atunci poate se mai trezește lumea din iluzia că ei dețin tot și pot face ce vror când vror și cu oricine.

    • Reiau ceea ce am spus mai sus: site-ul nu a fost inchis, ci doar nu s-a mai permis gazduirea lui pe un calculator din facultate. Intrucat sunt multe materiale publicate acolo care pot avea diverse probleme de copyright, Andrei poate sa le gazduiasca in alta parte, iar facultatea nu poate fi trasa la raspundere de nimeni (daca cineva reclama acest lucru).

      Eu insa cred ca o initiativa a studentilor care sa contina materiale publicate de catre ei (pornind de la un wiki, la care ai acces prin contul de pe cs.curs.pub.ro) este viabila si aceasta ar trebui sa fie solutia de viitor. Iar aceasta solutia va ajuta pe toata lumea, si pe studenti, si pe profesori, si facultatea in sine.

      De exemplu, acum facultatea (inclusiv eu personal) este vazuta ca personajul negativ care distruge ceea ce au creat studentii pentru a se ajuta unii pe altii. Eu cred ca ar trebui vazut mai degraba ca o posibila modalitate de a face doua lucruri:
      – un site unde studentii pun ce vor, fara controlul facultatii, si unde pot apare orice materiale doriti
      – un site construit colaborativ unde tot studentii pun ce materiale vor, dar care ar putea sa fie vizitat si de catre profesori. Poate ca ar fi si “cenzurat” (asa cum am vazut ca ganditi o parte dintre voi) de catre unii profesori, cel putin la inceput, dar pe viitor aceasta colaborare cu facultatea nu poate aduce decat beneficii pentru toata lumea.

      Pana la urma ar trebui sa intelegem scopul final al unui astfel de site. Banuiesc ca el este gandit sa sprijine invatarea, in principal si sunt convins ca majoritatea colegilor mei sunt de acord cu asta.

  5. > site-ul nu a fost inchis, ci doar nu s-a mai permis gazduirea lui pe un calculator din facultate.

    Asta e ca in bancurile cu Radio Erevan, pe bune, cu bicicleta care nu “s-a dat, ci de fapt s-a furat”.

    Cat despre “drepturile de autor” care au fost incalcate… Ma intristeaza ca un fost student al acestei facultatzti (dropped-out, ce-i drept) sa vad ca pe vremurile astea cand toata lumea prin tzarile mai civilizate vorbeste de accesul liber la informatii, de “open university” etc etc noi am ramas blocatzi in comunisme d-astea ieftine. Numele lui Aaron Swartz spune ceva cuiva de acolo din Automatica?! Sunt curios doar.

    Si n-am vrut sa spun nimic despre cursurile luate cu copy-paste de prin carti mai documentate de multzi dintre profesorii de acolo, fara drepturi de autor fara nimic. Dar poate toate astea erau pe vremea mea, acuma poate lucrurile s-au schimbat in bine.

  6. @politehnicacalculatoare Ca un fost student care nu a frecventat site-ul lui Andrei, nu mă pot pronunța asupra drepturilor de “copyright” încălcate, dar tind să cred că putea fi atenționat să scoată acele materiale și gata. Nu era nevoie de măsuri așa drastice – și la intrarea în sesiune. Adică totuși, ne-am sesizat, încheiem anul cu gălușca așa cum e și apoi rectificăm situația pașnic ca niște oameni civilizați. Dacă se pune problema de închis servere (cu fișiere cu tot sau nu) atunci și Radu poate să pună domeniul pe jos fără să afecteze niciun fișier și unde ajungem? Asta vroiam să subliniez. Se dă cu parul fără să se ia în considerare situația în întregime. Rupi o bucățică din lanț? Lasă că luăm tot lanțul atunci 🙂 Nu este ok metoda aplicată în acest moment. Oricine poate să vă spună asta!

    @mihai N-ai ce să faci cu acele cursuri. Drepturi de autor nu știu dacă a avut vreodată vreun profesor pe cursuri copiate, dar am văzut multe cursuri cu bilbiografie grasă. La urma urmei, bravo lor că au depus efort să facă rost de materiale mai actuale. Că dacă ar preda cursurile “proprii” (cum or fi și alea…) ar fi vechi de zeci de ani. E bine că se “inspiră” din cursuri noi și documentate, pentru că indiferent dacă sunt copiate sau nu, studenții beneficiază de ele. Scopul site-ului cu pricina totuși era de a complementa ce nu s-a spus la curs și a ajuta studenții să asimileze un concept care nu a fost descris clar (sau poate chiar neacoperit). Puteau să-l mai lase câteva săptămâni…

  7. Salutari,

    Timp de mai bine de 4 ani am strans si prelucrat un material care a devenit suportul pentru doua cursuri din facultate. Dupa parerea mea, acesta nu e doar o colectie de informatii puse cap la cap, ciformeaza un punct de vedere, unul subiectiv, asupra unor domenii de studiu cat se poate de obiective. Acestea din urma nu apartin cuiva, sau mai precis, sunt ale tuturor (celor interesati). Punctul de vedere insa, si prezentarea, imi apartin.

    Eu nu as fi deacord cu publicarea materialului redactat de mine, pe un site strain, fara ca eu sa stiu despre asta. De cele mai multe ori (dar nu 100% din cazuri), cursurile sunt materiale gratuite, publicate (*) pe site-urile institutiei unde materia este predata, sau (**) pe site-urile personale ale autorilor. In cazul nostru, cel putin (*) se aplica, asa ca nu vad unde apare blocarea informatiei.

    Imi imaginez ca informatia “grea” continuta pe site-ul in cauza era o colectie de subiecte de la diverse examene. Motivul pentru care aceasta informatie este necesara (si/sau suficienta!) studentilor, e complet alta discutie.

Leave a comment